Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Országos Rapala
Pergető Bajnokság
 


Versenyszabályok:
1. A bajnokság csapatverseny, melyre 2 fős csapatok nevezhetnek. A csapattagok fogásai összeadódnak. A fordulókban, a verseny jellegéből adódóan, egyéni indulásra lehetőség nincs.

2. A fordulókon a mérlegelők és a szervezők egyben versenybírók is, így ők léphetnek fel az esetlegesen előforduló szabálytalanságok ellen. A verseny kezdetét és végét jól hallható dudaszó jelzi. Az indító dudaszó előtt, illetve a záró dudaszó után horgászó csapat első alkalommal pontlevonással büntethető, ismételt hasonló szabályszegésnél pedig az összetett versenyből kizárásra kerül. A pontlevonás mértéke, az adott fordulóban elért pontszám 50%-a. Ezen elv szerint lesz elbírálva a nem rögzített csónakból történő pergetés is, kivéve ha az adott versenyen ezt a szervezők az előzetes kiírásban engedélyezték. A csónakok egymástól mért engedélyezett távolsága 50 méter. Beálláskor a csónakot már rögzített (súlyt lerakott) csapat a kedvezményezett, elsődlegesen ez a csapat kérheti egy másik csónaktól a biztonságos távolság betartását. Amennyiben nem jutnak konszenzusra, úgy kérhetik a versenybírók segítségét a döntésben, amit el kell fogadniuk.

3. A versenyek időtartama alatt a partra lépés nem tiltott, de ezt a szándékot az érintett csapatnak minden esetben előre jeleznie és indokolnia kell a versenybírók felé.

4. A fordulók szabályai mindig az adott vízhez igazodnak, a versenyek időtartamai eltérhetnek egymástól.

5. A rajtszámok sorsolás útján kerülnek kiosztásra.
Az induláshoz szükséges kötelező felszerelések:

  • pontyzsák (a helyszínen is vásárolható 2.000 HUF-ért)
  • helyszínen bérelt csónakok esetében: súlyok, kötelek, motor, akkumulátor és az előírt biztonsági eszközök.

6. A horgászhelyeket, a rajtszámoknak megfelelően emelkedő sorrendben, 10 mp-es időközönkénti indulással lehet elfoglalni.

7. A verseny ideje alatt jól látható helyen kell elhelyezni a Rendezőség által kiadott
rajtszámot. Bármely reklámhordozó viselése, elhelyezése csak a rendezőség előzetes engedélyével megengedett. Ilyen jellegű kérést legkésőbb a nevezéskor kell közölni!

8. A versenyen halradart használni az adott helyszín kiírása alapján lehet.

9. A magyar horgászrendben engedélyezett bármilyen pergető módszer megengedett, kivéve a csalihalas pergetés. (A műcsali fölé egy darab műlégy köthető.) Csak a szabályosan fogott (nem kívülről akadt) ragadozó halak számítanak bele az eredménybe. Ezeket kíméletesen, élve kell tartani a mérlegelésig. Mérlegelés után minden halat vissza kell engedni! Az elpusztult halakat nem mérik le, azok a versenybe nem számítanak!

10. A versenyen használható bot hossza maximum 300 cm lehet.

11. A versenybe beszámít a csuka, süllő, harcsa, balin, sügér, kősüllő, domolykó, jászkeszeg, valamint a fekete sügér fogása. A kifogott egyéb halakat megfogás után haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe!

12. Értékelés, pontozás a fordulókban:
A halak méretét az orrcsúcstól a farokúszó végéig mért távolság határozza meg cm-ben. A pontozás a következők alapján történik:

  • 0 - 20 cm-ig minden hal értéke 1 pont
  • 21 - 30 cm-ig minden hal értéke 5 pont
  • 31 - 40 cm-ig minden hal teljes hossza - 10cm (pl. 36 cm-es csuka 26 pont)
  • 41 cm-től minden hal teljes hosszban kerül pontozásra (pl. 48 cm-es balin 48 pont)

A megkezdett centiméterek minden esetben felfelé kerülnek kerekítésre. A forduló sorrendje az így szerzett pontok alapján dől el.

13. Az összetett bajnokság végső sorrendjét az egyes fordulókban szerzett helyezési számok összege határozza meg. Pontazonosság esetén az egyes fordulókban elért jobb helyezési szám  dönt, ha ez is megegyezik akkor pedig a legnagyobb hal.

14. A csónakban a versenyzőkön kívül más személy nem tartózkodhat.

15. A versenyzők a versenyen saját felelősségükre vesznek részt. A rendezőség a versenyen esetlegesen történő balesetekért és keletkezett károkért felelősséget nem vállal.

16. A versenybe csak a verseny helyszínén és időtartama alatt fogott halak számítanak. A verseny végét jelző dudaszó után a fogott halakat a pálya területén kell lemérni. A pályán kívüli mérés eredménye törlendő.

17. A versenyeken a pontyzsák használata kötelező, szájbilincset használni tilos! A méréskor a versenybírók a halakat megvizsgálják, és amennyiben vitára okot adó jeleket tapasztalnak azokon, úgy ezeket a halakat a verseny végéig maguknál, illetve a parthoz közel élve tartják. Ezek sorsáról a Rendezőség dönt a verseny végén. A verseny közben elpusztult halat a versenyzők kötelesek haladéktalanul a mérlegelőknek átadni!

18. Jogorvoslat:
A verseny folyamán észlelt, vélelmezett szabálytalanságokat a rendezőség megadott telefonszámán haladéktalanul jelezni kell. Amennyiben a megtett intézkedés a jelzéssel élő, vagy az érintett versenyzőnek, csapatnak nem megfelelő, akkor jogában áll ezt óvásként, a verseny végétől számított 30 percen belül írásos formában benyújtani. A tanú(k) megjelenéséről az érdekelt félnek kell gondoskodnia. Óvást az adott verseny rendezői és a Normark Hungary Zrt. képviselőinek csapata bírálja el. Az óvás elbírálását követően a további jogi út kizárt.

19. A verseny rendezősége „Nagyfokú helytelen magatartásként” értékeli, és a versenyből kizárja azt a versenyzőt, illetve csapatot, mely a környezetét, a vizet szennyezi, gondatlan magatartásával kárt okoz, vagy a többi versenyzőt veszélyezteti, illetve, nem tesz meg minden tőle elvárhatót a halak védelme, megóvása érdekében.

20. A Rendezőség nem köteles automatikusan minden nevezést elfogadni és az egyes fordulókon maximálisan indítható csapatok számát az adott helyszínek függvényében határozza meg.

21. A Rendezőség a változtatás jogát fenntartja!