Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Országos Rapala
Pergető Bajnokság
 


Versenyszabályok:
1. A bajnokság csapatverseny, melyre 2 fős csapatok nevezhetnek. A csapattagok fogásai összeadódnak. A fordulókban, a verseny jellegéből adódóan, egyéni indulásra lehetőség nincs.

2. A fordulókon a mérlegelők és a szervezők egyben versenybírók is, így ők léphetnek fel az esetlegesen előforduló szabálytalanságok ellen. A verseny kezdetét és végét jól hallható dudaszó jelzi. Az indító dudaszó előtt, illetve a záró dudaszó után horgászó csapat első alkalommal pontlevonással büntethető, ismételt hasonló szabályszegésnél pedig az összetett versenyből kizárásra kerül. A pontlevonás mértéke, az adott fordulóban elért pontszám 50%-a. Ezen elv szerint lesz elbírálva a nem rögzített csónakból történő pergetés is, kivéve ha az adott versenyen ezt a szervezők az előzetes kiírásban engedélyezték. A csónakok egymástól mért engedélyezett távolsága 50 méter. Beálláskor a csónakot már rögzített (súlyt lerakott) csapat a kedvezményezett, elsődlegesen ez a csapat kérheti egy másik csónaktól a biztonságos távolság betartását. Amennyiben nem jutnak konszenzusra, úgy kérhetik a versenybírók segítségét a döntésben, amit el kell fogadniuk.

3. A fordulókban az első három helyezett csapat, valamint a legnagyobb halat fogó versenyző lesz díjazva.

4. A versenyek időtartama alatt a partra lépés nem tiltott, de ezt a szándékot az érintett csapatnak minden esetben előre jeleznie és indokolnia kell a versenybírók felé.

5. A fordulók szabályai mindig az adott vízhez igazodnak, a versenyek időtartamai eltérhetnek egymástól.

6. A rajtszámok sorsolás útján kerülnek kiosztásra.
Az induláshoz szükséges kötelező felszerelések:

  • pontyzsák (a helyszínen is vásárolható 2.000 HUF-ért)
  • helyszínen bérelt csónakok esetében: súlyok, kötelek, motor, akkumulátor és az előírt biztonsági eszközök.

7. A horgászhelyeket, a rajtszámoknak megfelelően emelkedő sorrendben, 10 mp-es időközönkénti indulással lehet elfoglalni.

8. A verseny ideje alatt jól látható helyen kell elhelyezni a Rendezőség által kiadott
rajtszámot. Bármely reklámhordozó viselése, elhelyezése csak a rendezőség előzetes engedélyével megengedett. Ilyen jellegű kérést legkésőbb a nevezéskor kell közölni!

9. A versenyen halradart használni az adott helyszín kiírása alapján lehet.

10. A magyar horgászrendben engedélyezett bármilyen pergető módszer megengedett, kivéve a csalihalas pergetés. (A műcsali fölé egy darab műlégy köthető.) Csak a szabályosan fogott (nem kívülről akadt) ragadozó halak számítanak bele az eredménybe. Ezeket kíméletesen, élve kell tartani a mérlegelésig. Mérlegelés után minden halat vissza kell engedni! Az elpusztult halakat nem mérik le, azok a versenybe nem számítanak!

11. A versenyen használható bot hossza maximum 300 cm lehet.

12. A versenybe beszámít a csuka, süllő, harcsa, balin, sügér, kősüllő, domolykó, jászkeszeg, valamint a fekete sügér fogása. A kifogott egyéb halakat megfogás után haladéktalanul vissza kell helyezni a vízbe!

13. Értékelés, pontozás a fordulókban:
A halak méretét az orrcsúcstól a farokúszó végéig mért távolság határozza meg cm-ben. A pontozás a következők alapján történik:

  • 0 - 20 cm-ig minden hal értéke 1 pont
  • 21 - 30 cm-ig minden hal értéke 5 pont
  • 31 - 40 cm-ig minden hal teljes hossza - 10cm (pl. 36 cm-es csuka 26 pont)
  • 41 cm-től minden hal teljes hosszban kerül pontozásra (pl. 48 cm-es balin 48 pont)

A megkezdett centiméterek minden esetben felfelé kerülnek kerekítésre. A forduló sorrendje az így szerzett pontok alapján dől el.

14. Pont- (helyezés) egyenlőség esetén a több halat fogott csapat a kedvezményezett. Azonos darabszám esetén a legnagyobb hal hossza dönt.

15. A csónakban a versenyzőkön kívül más személy nem tartózkodhat.

16. A versenyzők a versenyen saját felelősségükre vesznek részt. A rendezőség a versenyen esetlegesen történő balesetekért és keletkezett károkért felelősséget nem vállal.

17. A versenybe csak a verseny helyszínén és időtartama alatt fogott halak számítanak. A verseny végét jelző dudaszó után a fogott halakat a pálya területén kell lemérni. A pályán kívüli mérés eredménye törlendő.

18. A versenyeken a pontyzsák használata kötelező, szájbilincset használni tilos! A méréskor a versenybírók a halakat megvizsgálják, és amennyiben vitára okot adó jeleket tapasztalnak azokon, úgy ezeket a halakat a verseny végéig maguknál, illetve a parthoz közel élve tartják. Ezek sorsáról a Rendezőség dönt a verseny végén. A verseny közben elpusztult halat a versenyzők kötelesek haladéktalanul a mérlegelőknek átadni!

19. Jogorvoslat:
A verseny folyamán észlelt, vélelmezett szabálytalanságokat a rendezőség megadott telefonszámán haladéktalanul jelezni kell. Amennyiben a megtett intézkedés a jelzéssel élő, vagy az érintett versenyzőnek, csapatnak nem megfelelő, akkor jogában áll ezt óvásként, a verseny végétől számított 30 percen belül írásos formában benyújtani. A tanú(k) megjelenéséről az érdekelt félnek kell gondoskodnia. Óvást az adott verseny rendezői és a Normark Hungary Zrt. képviselőinek csapata bírálja el. Az óvás elbírálását követően a további jogi út kizárt.

20. A verseny rendezősége „Nagyfokú helytelen magatartásként” értékeli, és a versenyből kizárja azt a versenyzőt, illetve csapatot, mely a környezetét, a vizet szennyezi, gondatlan magatartásával kárt okoz, vagy a többi versenyzőt veszélyezteti, illetve, nem tesz meg minden tőle elvárhatót a halak védelme, megóvása érdekében.

21. A Rendezőség nem köteles automatikusan minden nevezést elfogadni és az egyes fordulókon maximálisan indítható csapatok számát az adott helyszínek függvényében határozza meg.

22. A Rendezőség a változtatás jogát fenntartja!